2 Kasım 2017 Perşembe

Fethiye / Telmessos Antik Tiyatro - Amintas Kaya Mezarı








    Fethiye’de ki ilk durağımız merkezde bulunan Amintas Kaya Mezarları oluyor. Uzaktan tüm ihtişamı ile kendine hayran bırakan mezar yakına gelince bir başka etkiliyor insanı. Amintas Kaya Mezarları M.Ö. 4. Yüzyıla kadar dayanmaktaymış ve tek bir kaya oyuğuna yapılmış gösterişli ve sade mezarlarla dolu tabi ilk dikkat çeken üzerinde o döneme ait alfabe ile “Herpamiasoğlu Amintas” yazan ve soylu bir kişiliğe ait olduğu her yerinden belli olan mezar oluyor. 


 Eylül ayı dönemiyle mi yoksa bizim şansımıza mı, boş olduğu için uzun uzun oturma fırsatı bulduk. Mezara yüze yakın basamak ile çıkılıyor ama düzgün bir şekilde olduğu için çok yormuyor. Normalde giriş 5 TL imiş ve Müze Kart olanlar için de bedavaymış fakat biz gittiğimizde hiç kimse yoktu ve elimizi kolumuzu sallayarak girdik diyebiliriz.








    Mezarın içi de her antik mezar ve lahitler gibi soyulmuş, yağmalanmış. Bu sebeple mezarın içine girebildik. Mezarın içi de dışı kadar özenli yapılmış, taşa oyulmuş bir yatak ve baş koyma yükseltisi vardı. Mezar çok merkezi bir yerde olduğu için ve pek korunmadığından rahatlıkla girilmiş ve mezar üstüne ne yazık ki grafitti boyalarla yazılar yazılmış ve bu gerçekten bir tarihi yere restorasyon yapılması kadar üzdü bizdi. 
   
Amintas Kaya Mezarından Fethiye Manzarası
Mezarda durduğunuzda Fethiye ayaklarınız altında kalıyor harika bir manzarası mevcut, çevre binalarda iki üç katlı olduğundan önü hiç kapanmamış minik bir kasaba gibi günümüzde sadeliğini korumuş. Herpamiasoğlu Amintasın hemen yanında birçok mezar komşusu mevcut
😊 kimisi gösterişli “tabi Herpamiasoğlu Amintas kadar değil” kimisi de daha sıradan yapılmış. 



    Amintas bizi etkileyen yerler arasında (aslında beni 😊) uzun süre ilk sırada yer aldı sonra gezdikçe başka yerler gördükçe sıralama da aşağılara indi pek tabi. Fakat gerçekten çok özel, etkileyici hala şu an bile düşünürken beni heyecanlandırıyor. 
   Civarda başka tarihi kalıntılarda mevcut şehir içinde olduğu için çok fazla korunamamış yerler ve etrafı çevriliydi.

Telmessos  Antik Tiyatro


Yolumuzun üstünde bulunan Telmessos Antik Tiyatroya doğru keyifle devam ettik ama ne kadar üzücüdür ki tiyatroyu gördüğümüzde derin bir üzüntü hissettik. Telmessos antik tiyatroya ait pek de bir şey kalmamış restorasyondan. Çevresi kapatılmış etrafı evlerle kaplı kimsesiz kalmış bir tarih orada öylece duruyor. Restorasyon çalışmaları tamamlanmamıştı henüz. Bu sebeple içine giremedik. Orçun tepeye çıkarak baktı bir iki resim çekebildi o kadar. Yine de kısaca tarihinden bahsedelim. Likyalılar döneminde M.Ö. 2. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve Bizans döneminde arena olarak kullanılmış, Türkiye’nin denize yakın en eski tiyatrosu olma özelliğini taşımaktaymış. 2012 yılında restorasyon çalışmaları başlatılmış 2014 biteceği söylenmiş fakat biz geçen sene gittiğimizde hala restorasyon nedeni ile kapalı durumda bulunuyordu. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder