4 Kasım 2017 Cumartesi

Kayaköy ( Levissi)






  Fethiye’ye gitmişken gezilmesi, görülmesi en önemli yerlerden biri olan ve Rumca adı “Levissi” olan şimdilerde de Hayalet Köy diye adlandırılan Kayaköy mutlaka rotaya eklenmeli. Maalesef çok az sayıda turistin ziyaret ettiği bilinmekte, çok fazla rağbet görmemekteymiş. Fakat biz, o dar ve samimi sokaklarında, harabe yapılar içinde gezerken kendimizi Alice Harikalar Diyarında gibi hissettik. Listeye eklemek için bir neden daha çıkmışken biraz tarihinden bahsedelim Kaya Köyün.



    Kayaköy’ün geçmişi M.Ö. 3000’li yıllara kadar dayanmaktaymış. Bölgede yaşayan Rumlar tarafından Likya Uygarlığı’na ait Karmylassos kenti Antik dönem kalıntılarından günümüze ulaşan M.Ö. 4. Yüzyıla ait olduğu düşünülen lahit ve kaya mezarları da bulunmakta. Kayaköy’de her biri en fazla 50 metrekare büyüklüğünde olan ve manzara, ışık açısından birbirinin önünün kapatmayan, çoğunlukla alt katları kiler olarak kullanılan ve giriş kısmında çatıda biriken yağmur sularının biriktiği zemin altı sarnıçları bulunan 400’e yakın ev bulunmaktaymış. 50 metrekarelik bir evde nasıl yaşam sürdürdükleri insan da merak uyandırmıyor değil. Evlere girince hala ocak ve nişlerin izlerini bulmak kolay oluyor. Tavan, zemin, kapı ve pencereler ahşap olarak tercih edilmiş. Tuvaletler ise evlerin dışında.





    Ayrıca çevresinde birçok şapel, iki adet kilise, bir okul ve gümrük binası mevcut. Kiliseler bakım-onarım nedeniyle kapalıydı giremedik. Ayrıca söylentilere göre kuzeydoğudaki mezarlık dışında yapıların içinde kemikler bulunduğu söyleniyor. Mezarlıkta yer kalmayınca, akraba olan kişilerin ölümü daha eski olanın kemikleri alınıp yerine yeni ölenin defnedildiği, çıkan kemiklerinde kilisede saklandığı söyleniyor. 




    Kurtuluş savaşından sonra Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanmış olan Mübadele Anlaşması sonucunda, Rumlar ve Batı Trakya’daki Türkler göç ettirilmiş. Batı Trakya’dan göç eden Türkler, Rumlardan kalan bu evlere yerleştirilmiş. Ancak göçmenler bölgenin yaşam koşullarına uyum sağlayamadıkları için köyü 1 sene içinde terk etmişler. Kayaköyün’den göç eden Rumlar ise Atina’ya yakın olan bir yerde “Nea-Levissi” yani Yeni Kaya Köyü’nü kurmuşlar. Önce zorunlu göç nedeni ile Rumlar sonrasında yaşam koşullarına uyum sağlayamayan Batı Trakyalı Türklerin terk etmesi ile hayalet şehir olarak kalmış. Köy zamanla bakımsızlıktan ve doğal afetler nedeniyle daha fazla ayakta kalamamış ve pek çok yapı harabeye dönüşmüş.



            Müzekart geçerli olmakla birlikte kartı olmayanlar için giriş 5 TL.
                                         Yaz Saati: 09.00-20:00
                                         Kış Saati: 08.00-17.00
    Tatil günü yok sadece dini bayramlarda 13.00’e kadar kapalı oluyor.

   
    Hala çok güzel ve gizemli olan yeri para avcıları mahvetmeden gidip görün çünkü 2015 yılında Kayaköy’ün restore edilip 300 yataklı bir otele dönüştürüleceği gündeme gelmişti, ne kadar yazıktır ki dokunmadık yer bırakmıyoruz. Güzel olan şeyleri sözde sağlamlaştırıp güzelleştirmek adına mahvediyoruz. Para kazanmak daha çok kazanmak adına bir tarihi yerle bir ediyoruz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder